Zlaté zbarvení pstruhů obecných či duhových je genetická anomálie, která v přirozeném prostředí často vede k zániku těchto jedinců. Hlavním důvodem je jejich zvýšená viditelnost v prostředí a tím znásobená predace, ať již vzájemně mezi rybami tak i rybožravými predátory. Úzce souvisí s produkcí a následným ukládáním pigmentu zvaným melanin v těle. Insuficience se může zvyšovat právě v chovech v zajetí, kde jsou pstruzi chováni po mnoho generací z omezeného počtu předků a tím se zvyšuje chtě nechtě faktor příbuzenské plemenitby. Když se tato anomálie v chovu vyštěpí, není problém tyto jedince v zajetí odchovat až do pohlavní dospělosti a následným křížením mezi sebou pak dosáhnout čistě zlaté populace. Nejenže jsou tyto ryby oblíbené u drobnochovatelů jako ozdoba jejich pstruhových jezírek, ale zaujmou i marketingově. V tržní velikosti bývají vyhledávaní jako sváteční pstruh na vánoční tabuli, o Velikonocích, svatbách, i běžně na grilování. Do zlatova upečený, vyuzený či ugrilovaný zlatý pstruh je nejen chutný, ale na talíři velmi líbivým pokrmem.